Wereldkaart

 Kaarten  bestaan natuurlijk al jaren, maar hoe  zijn ze nou precies ontstaan?   

De wereldkaart van vroeger is natuurlijk veranderd en moderner geworden want, landen zijn uit elkaar geschoven, zeeën en oceanen dieper of juist breder geworden of ze zijn juist verdwenen! als wij geen grachten en deltawerken in Zeeland hadden gebouwd, zou Tilburg aan zee liggen. alweer iets om aan de kaart toe te voegen. Gelukkig zijn we onderrand wel klaar met wereldkaarten veranderen en hebben we nu maar 1 standaard kaart.

Nederland is echt een land waar we veel kaarten verkopen. Zelf in de Gouden eeuw was dat al zo, we verkochten: De mooiste, de grootste, de dikste, en zelfs de duurste kaarten. Geen enkel ander land verkoopt zo veel wereld/landkaarten als in Nederland.

 

 

 

 

Hoe werden kaarten vroeger gemaakt ?

Vroeger in het begin van de 16e eeuw werden landkaarten vaak geschilderd, vooral zeemannen maakte schilderijen. Dat deden ze tijdens hun reis, ze tekende wat ze zagen. Door bijvoorbeeld om de 10 meter een knoop in een touw te leggen konden ze meten hoe lang de afstand was tussen 2 plaatsen. Ook schilders maakte een schilderij van een landschap waardoor de mensen net als de zeemannen al een beetje zien waar die ene plaats lag. Deze kaarten heten geografische landkaarten. 

Aan het eind van de 16e eeuw maakten óók landmeters geografische landkaarten. ( Landmeters zijn mensen die geografische metingen doen, misschien zie weleens iemand met een cameraatje langs de weg staan,  dat doet hij/zij om te zien of je daar spoorwegen kan aan leggen of misschien of dat ene bos gekapt moet worden voor een winkelcentrum ) Vroeger hadden ze natuurlijk niet van dat  apparatuur, daarom gebruikte ze een driehoeksmeting ( iets van wiskunde ), hiermee konden ze precies uitmeten wat de lengte van hoek naar hoek was of van muur naar muur en ga zo maar door.

Iemand die dit allemaal had gemeten, schreef dit op en tekende het met inkt en pen op de kaart. Daarna kleurde hij de kaart in.

Bij een kaart hoort natuurlijk een schaal en vaak is dat 10 of 100 km, maar in de 16e eeuw hadden ze nog geen km, toen maten ze alleen nog maar met mijlen en roeden. Vaak had ook iedere streek een eigen afstandsmaat.

 

Wil je nog meer weten of uitleg over de wereld kaart? Kijk dan dit filmpje van het klokhuis.

 

20Majorhttp://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2656/Atlas%20Major